Hoe kom ik uit mijn burn out... ervaring van een klant

Gepubliceerd op 18 augustus 2022 om 15:51

Ik kom niet uit mijn burn out…! Help! Na anderhalf jaar zat ik nog steeds in mijn burn out. Anderhalf jaar niet slapen, mijn slaapritme was totaal verstoord. Bovendien was ik na anderhalf jaar in een isolement terecht gekomen en mijn werkgever bereidde zich voor op ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Terwijl ik toch echt een gezin heb en mij daar heel erg verantwoordelijk voor voelde. Ik kwam niet verder. Ik was ondertussen bij diverse reguliere en aanvullende zorgverleners geweest. Klassieke helers, bio resonantie, alternatieve artsen, bloedonderzoek bij verschillende laboratoria, privé klinieken in binnen en buiteland bezocht en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

De relatie met mijn huisarts was goed. Ik bezocht hem na een aantal maanden en stelde hem de vraag of dit normaal was. Ja, dit kan voorkomen. Een ongeschreven regel luidt:” de tijd dat je heb gedaan aan roofbouw is ongeveer de tijd dat het duurt voordat je bent hersteld”. Wauw dacht ik, vier jaar ’s nachts voor de kinderen eruit, overdag werken, sproten, klussen en een sociaal leven… Dan gaat dit nog 2,5 duren dacht ik…Dit is waar jouw tekst begint. Je kunt hier klikken en beginnen met typen. 

 

De huisarts stuurde mij op mijn verzoek door naar de neuroloog. Na tien minuten stond ik weer buiten met de diagnose CVS. CVS? Wat is dat nou? Chronisch vermoeidheidssyndroom. No way dacht ik en daar liet ik het niet bij zitten. Ik ben op onderzoek uitgegaan, voor zover ik dat kon, naar wat CVS precies is. Als snel begreep ik dat het een containerbegrip is dat artsen gebruiken als ze het ook niet weten.

 

Verder onderzoek bracht mij bij de Energy Control Methode. Ik heb direct een afspraak gemaakt om een inspanningstest af te nemen. Daar was het zichtbaar! Mijn burn out aangetoond.

Bij gezonde mensen daalt de hartslag nadat de inspanning stopt. Bij mij bleef mijn hartslag hoog nadat ik mijn maximale vermogen op dat moment had bereikt, ”zie de blauwe lijn, je hartslag is nog hoog terwijl je inmiddels stilzit”. Je bent er nog niet uit. Na een aantal minuten zakte mijn hartslag en werd mijn lijf rustiger. Dit moment was goud voor mij, mijn burn out was eindelijk zichtbaar en aantoonbaar. En de oplossing was er ook!

 

Bij burn out bevindt het lichaam in rust zich fysiologisch in een stand alsof het 5 kilometer aan het hardlopen is. Hoge rustpols, hoge en snelle ademhaling, lage HRV e.d.  

 

Door langdurige stresservaring is er sprake van een trainingseffect van het lichaam dat zodra het motortje aangaat, het niet meer goed uit kan worden gezet (sympathicus, parasympaticus). Te vroeg te veel doen betekent dat de motor te snel start waardoor het oude patroon (trainingseffect) weer wordt opgestart. Het lichaam (autonome zenuwstelsel) moet weer leren om de balans te vinden tussen aan en uit/ gaspedaal en rem. En dat kan met succes!

 

Ik kreeg  uitgebreide rapportage van de inspanningstest en een trainingsschema waarmee ik ineens drie keer in de week ging trainen. Ik wilde eruit hoe dan ook. Dus ben ik het aangegaan. Door mij strikt aan het schema te houden werd ik elke week sterker. Het schema bracht mijn fysieke arbeid gelijk aan mijn fysiologische staat waarna met het nemen van voldoende rust en ademhalingsoefening ik langzaam mijn lichaam weer in balans bracht. Mijn herstel kon beginnen. Mijn slaap verbeterede, ik voelde mij sterker worden, mijn stoelgang kwam weer op gang en mijn concentratie verbeterde. Ik was perplext!

 

Een goede analyse door middel van een inspanningstest, slim sporten met een goed schema, leidde tot herstel uit mijn burn out!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.